oprogramowanie dreryk

Powiatowa Przychodnia Zdrowia
Okrzei 8 07-300 Ostrów Mazowiecka
tel.: 29 74 620 16 lub 17
tel.: 29 74 539 02
e-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl
Poradnia czynna od poniedziałku do piątku
w godz. od 7:00 do 18:00 więcej

Poza wskazanymi godzinami i w dni ustawowo wolne od pracy prosimy o korzystanie ze świadczeń udzielanych przez Nocną i Świąteczną Pomoc Lekarską przy ul. Duboisa 68 bądź kontakt z infolinią Teleplatformy Pierwszego Kontaktu pod numerem 800 137 200 wróc

Zalecenia dietetyczne w hiperurykemii i dnie moczanowej

Zalecenia dietetyczne w hiperurykemii i dnie moczanowej

  1. Kontrolujemy dietę, unikając pokarmów, które wywołują napady dny moczanowej.
  2. Unikamy objadania się (zamiana „ilości w jakość”) oraz alkoholu.
  3. Posiłki staramy się spożywać regularnie i raczej częściej (4 – 5 razy dziennie), ale w mniejszych ilościach. Ostatni posiłek spożywamy nie później niż na 3 – 4 godziny przed snem.
  4. Ważna jest (u osób „puszystych”) stopniowa redukcja masy ciała. Pamiętajmy jednak, że zbyt szybkie odchudzanie prowadzi do wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi. Optymalna sytuacja to utrata wagi około 0,5 kg w okresie 7 – 10 dni.
  5. W ciągu dnia staramy się wypijać przynajmniej dwa litry płynów (w różnej postaci), ponieważ nadmierne zagęszczenie kwasu moczowego w moczu sprzyja jego krystalizacji i tworzeniu się kamieni moczanowych (lub mieszanych moczanowo – szczawianowych) w nerkach – działanie zapobiegające kamicy nerkowej.

Produkty spożywcze dozwolone tzw. lista A:

  • Pieczywo
  • Tłuszcze roślinne
  • Mąka i potrawy mączne
  • Kasze
  • Mleko i produkty mleczne
  • Sery chude
  • Jajka
  • Warzywa (oprócz produktów wymienionych na liście C)
  • Owoce
  • Ziemniaki
  • Łagodne przyprawy – koperek, pietruszka, szczypiorek, majeranek, sok z cytryny
  • Używki – słaba herbata, herbata ziołowa i owocowa
  • Kawa zbożowa
  • Soki owocowe
  • Wody mineralne alkaliczne

 

Dozwolone w umiarkowanych ilościach tzw. lista B:

  • Masło, śmietana
  • Mięso chude (wołowina), wędliny chude np. szynka
  • Drób (oprócz produktów wymienionych na liście C)
  • Ryby (oprócz produktów wymienionych na liście C)
  • Cukier, miód, dżemy, marmolady, konfitury
  • Kawa, kakao
  • Kalafior

Produkty spożywcze zabronione:

  • Tłuste mięso (cielęcina, boczek, baranina, dziczyzna); wywary mięsne
  • Gęś, indyk; konserwy mięsne
  • Podroby: wątroba, nerki, trzustka, grasica
  • Ryby: sardynki, szproty, śledzie, pstrąg, makrela, łosoś
  • Grzyby, kawior
  • Warzywa: szpinak, szczaw, groszek, fasolka, rabarbar, soczewica, szparagi, brokuły, kukurydza, por, brukselka
  • Alkohol, słodycze z dodatkiem alkoholu
  • Czekolada
  • Drożdże
  • Ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka
  • Herbata czarna.

POWODZENIA !

Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Ostrowi Mazowieckiej
07-300 Ostrów Mazowiecka
Ul. Dubois 68
Telefon: +48 29 74 620 16
E-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl

Realizacja witryny: ENITEO.PL