oprogramowanie dreryk

Powiatowa Przychodnia Zdrowia
Okrzei 8 07-300 Ostrów Mazowiecka
tel.: 29 74 620 16 lub 17
tel.: 29 74 539 02
e-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl
Poradnia czynna od poniedziałku do piątku
w godz. od 7:00 do 18:00 więcej

Poza wskazanymi godzinami i w dni ustawowo wolne od pracy prosimy o korzystanie ze świadczeń udzielanych przez Nocną i Świąteczną Pomoc Lekarską przy ul. Duboisa 68 bądź kontakt z infolinią Teleplatformy Pierwszego Kontaktu pod numerem 800 137 200 wróc

Zalecenia dla pacjentów z hipercholesterolemią

Zalecenia żywieniowe dla osób z hipercholesterolemią

Który cholesterol nazywany jest „złym cholesterolem”?

Złym cholesterolem nazywamy nadmiar cholesterolu transportowanego przez lipoproteiny LDL z wątroby do komórek. Jeśli poziom lipoproteiny LDL jest zbyt wysoki, to duże ilości cholesterolu odkładają się w komórkach ścian tętniczych tworząc tam złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi i w rezultacie doprowadzają do zwężenia tętnic, a tym samym do zwieszenia ryzyka chorób sercowo – naczyniowych.

Który cholesterol nazywany jest „dobrym cholesterolem”?

Dobrym cholesterolem nazywamy cholesterol transportowany przez lipoproteiny HDL. Usuwają one nadmiar cholesterolu z krwi do wątroby, gdzie powstają z niego kwasy żółciowe. Za korzystny dla zdrowia uznaje się wysoki poziom cholesterolu HDL.

 

Jaki powinien być poziom cholesterolu?

W celu oceny, czy poziom cholesterolu jest prawidłowy oznacza się we krwi następujące wskaźniki: cholesterol całkowity, cholesterol HDL, LDL. Prawidłowe wartości tych wskaźników są następujące:

Cholesterol całkowity – termin ten oznacza całkowitą ilość cholesterolu w osoczu krwi mierzoną w miligramach cholesterolu na decylitr krwi (w skrócie mg/dl). Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego powinien być niższy niż 190 mg/dl (5 mmol/l). Szacuje się obecnie, że ponad 60 % dorosłej populacji Polaków ma cholesterol we krwi przekraczający ponad 190 mg/dl.

Cholesterol LDL – prawidłowy poziom powinien być niższy niż 115 mg/dl (3 mmol/l)

Cholesterol HDL – prawidłowy poziom powinien być wyższy niż 50 mg/dl (1,3 mmol/l) u kobiet oraz wyższy niż 40 mg/dl (1 mmol/l) u mężczyzn. W ocenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego bierze się pod uwagę tzw. wskaźnik aterogenności, czyli stosunek cholesterolu całkowitego do jego frakcji HDL. Jeśli jest on wyższy niż 5, istnieje poważne zagrożenie chorobami tego typu.

Produkty zalecane/przeciwwskazane dla pacjentów z hipercholesterolemią

 

Produkty zalecane

Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach

Produkty przeciwwskazane

produkty zbożowe

pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, owsianka, musli, makaron razowy, maca, ryz brązowy

białe pieczywo, ryz biały

pieczywo cukiernicze, rogaliki francuskie (croissant)

nabiał

mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, sery białe o niskiej zawartości tłuszczu (np. chudy twaróg), jogurt, kefir

sery żółte o zmniejszonej zawartości tłuszczu, dwa całe jaja na tydzień

pełne mleko, mleko skondensowane, śmietana, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, serki topione

zupy

chude wywary mięsne, zupy warzywne

 

zupy zagęszczane, zupy zaprawiane śmietaną

ryby

ryby morskie (z rusztu, gotowane, wędzone), należy unikać skóry

ryby smażone na właściwy oleju

ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu

mięso

indyki, kurczaki, cielęcina, dziczyzna, króliki,

wędliny: szynki i polędwice drobiowe i tradycyjne

bardzo chuda wołowina, szynka, schab środkowy,

wędliny: schab pieczony

kaczki, gęsi, mięso z widocznym tłuszczem, kiełbasy, salami, parówki, pasztety mięsne i inne, skórka drobiu

tłuszcze

 

oleje zawierające kwasy wielonienasycone (np. słonecznikowy, kukurydziany, krokoszowy, sojowy), oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek, margaryny miękkie z tych olejów, margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu

masło, łój, słonina, smalec, tłuszcz spod pieczeni, olej palmowy, margaryny twarde

owoce i warzywa

wszystkie świeże i mrożone warzywa, suche nasiona roślin, kukurydza, ziemniaki,

wszystkie świeże i konserwowane owoce (niesłodzone)

suszone owoce

ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryz smażone na nieznanym lub niewłaściwym oleju lub tłuszczu, solone, konserwowane warzywa

ciasta, desery

sorbet, galaretki, budynie na mleku o obniżonej zawartości tłuszczu

czekolada gorzka

lody, kremy, budynie na pełnym mleku, batony, bita śmietana, ciasta, torty, cukierki i słodycze

orzechy

orzechy włoskie, migdały

orzechy brazylijskie, orzeszki ziemne i pistacjowe

orzechy kokosowe, słone orzechy

napoje

herbata, kawa filtrowana lub instant, woda

alkohol, soki owocowe naturalne

napoje czekoladowe, kawa ze śmietanką, gotowana kawa, słodzone napoje gazowane

sosy, przyprawy

sosy na bazie jogurtu, pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne

sosy na bazie oliwy

sól dodana, sosy sałatkowe, kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz, majonezy

 

Praktyczne wskazówki dotyczące diety:

  1. Pamiętaj, aby zjadać 4 – 5 posiłków umiarkowanej wielkości w ciągu dnia.
  2. Zrezygnuj z potraw smażonych i duszonych z dodatkiem tłuszczu. W zamian za to stosuj gotowanie na parze, pieczenie w folii, smażenie na patelni beztłuszczowej lub ruszcie.
  3. Zupy gotuj na wywarze warzywnym lub na chudym wywarze mięsnym. Jeśli chcesz zabielić, dodaj mleko lub jogurt zamiast śmietany.
  4. Zwiększ swoja aktywność fizyczną. Codzienna porcja pomoże ci uzyskać prawidłową masę ciała oraz poprawić profil lipidowy krwi. Sprzyja to zwłaszcza wzrostowi stężenia cholesterolu frakcji HDL we krwi.
  5. Postaraj się, aby w każdym posiłku znalazła się porcja warzyw lub/i owoców ze względu na zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin antyoksydacyjnych.
  6. Frytki i ziemniaki smażone zamień na ziemniaki gotowane bez dodatku tłuszczu. Staraj się także, aby jak najczęściej na talerzu gościły kasze i ryz brązowy.
  7. Unikaj produktów zawierających tłuszcze trans (chipsy, produkty typu Fast-food, słodycze piekarnicze). Pamiętajmy także, aby dokonując wyboru margaryny czytać dokładnie etykietę i wybierać tylko te produkty, których producent zadeklarował na etykiecie zawartość kwasów trans < 1%.
  8. Z produktów mlecznych wybieraj mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, kefiry, jogurty, sery twarogowe. Unikaj serów żółtych i topionych, śmietany i masła.
  9. Z produktów zbożowych wybieraj produkty niskoprzetworzone, pełnoziarniste, które mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych.
  10. Zrezygnuj z napojów i produktów z dodatkiem cukru.
  11. Staraj się eliminować z diety produkty o dużej zawartości soli oraz ogranicz dodatek soli podczas przygotowywania potraw. Korzystaj z ziół i innych przypraw bez dodatku soli.

Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Ostrowi Mazowieckiej
07-300 Ostrów Mazowiecka
Ul. Dubois 68
Telefon: +48 29 74 620 16
E-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl

Realizacja witryny: ENITEO.PL