Powiatowa Przychodnia Zdrowia
Okrzei 8 07-300 Ostrów Mazowiecka
tel.: 29 74 620 16 lub 17
tel.: 29 74 539 02
e-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl
Poradnia czynna od poniedziałku do piątku
w godz. od 7:00 do 18:00 więcej
Zalecenia żywieniowe dla osób z hipercholesterolemią
Który cholesterol nazywany jest „złym cholesterolem”?
Złym cholesterolem nazywamy nadmiar cholesterolu transportowanego przez lipoproteiny LDL z wątroby do komórek. Jeśli poziom lipoproteiny LDL jest zbyt wysoki, to duże ilości cholesterolu odkładają się w komórkach ścian tętniczych tworząc tam złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi i w rezultacie doprowadzają do zwężenia tętnic, a tym samym do zwieszenia ryzyka chorób sercowo – naczyniowych.
Który cholesterol nazywany jest „dobrym cholesterolem”?
Dobrym cholesterolem nazywamy cholesterol transportowany przez lipoproteiny HDL. Usuwają one nadmiar cholesterolu z krwi do wątroby, gdzie powstają z niego kwasy żółciowe. Za korzystny dla zdrowia uznaje się wysoki poziom cholesterolu HDL.
Jaki powinien być poziom cholesterolu?
W celu oceny, czy poziom cholesterolu jest prawidłowy oznacza się we krwi następujące wskaźniki: cholesterol całkowity, cholesterol HDL, LDL. Prawidłowe wartości tych wskaźników są następujące:
Cholesterol całkowity – termin ten oznacza całkowitą ilość cholesterolu w osoczu krwi mierzoną w miligramach cholesterolu na decylitr krwi (w skrócie mg/dl). Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego powinien być niższy niż 190 mg/dl (5 mmol/l). Szacuje się obecnie, że ponad 60 % dorosłej populacji Polaków ma cholesterol we krwi przekraczający ponad 190 mg/dl.
Cholesterol LDL – prawidłowy poziom powinien być niższy niż 115 mg/dl (3 mmol/l)
Cholesterol HDL – prawidłowy poziom powinien być wyższy niż 50 mg/dl (1,3 mmol/l) u kobiet oraz wyższy niż 40 mg/dl (1 mmol/l) u mężczyzn. W ocenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego bierze się pod uwagę tzw. wskaźnik aterogenności, czyli stosunek cholesterolu całkowitego do jego frakcji HDL. Jeśli jest on wyższy niż 5, istnieje poważne zagrożenie chorobami tego typu.
Produkty zalecane/przeciwwskazane dla pacjentów z hipercholesterolemią
|
Produkty zalecane |
Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach |
Produkty przeciwwskazane |
produkty zbożowe |
pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, owsianka, musli, makaron razowy, maca, ryz brązowy |
białe pieczywo, ryz biały |
pieczywo cukiernicze, rogaliki francuskie (croissant) |
nabiał |
mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, sery białe o niskiej zawartości tłuszczu (np. chudy twaróg), jogurt, kefir |
sery żółte o zmniejszonej zawartości tłuszczu, dwa całe jaja na tydzień |
pełne mleko, mleko skondensowane, śmietana, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, serki topione |
zupy |
chude wywary mięsne, zupy warzywne |
|
zupy zagęszczane, zupy zaprawiane śmietaną |
ryby |
ryby morskie (z rusztu, gotowane, wędzone), należy unikać skóry |
ryby smażone na właściwy oleju |
ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu |
mięso |
indyki, kurczaki, cielęcina, dziczyzna, króliki, wędliny: szynki i polędwice drobiowe i tradycyjne |
bardzo chuda wołowina, szynka, schab środkowy, wędliny: schab pieczony |
kaczki, gęsi, mięso z widocznym tłuszczem, kiełbasy, salami, parówki, pasztety mięsne i inne, skórka drobiu |
tłuszcze |
|
oleje zawierające kwasy wielonienasycone (np. słonecznikowy, kukurydziany, krokoszowy, sojowy), oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek, margaryny miękkie z tych olejów, margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu |
masło, łój, słonina, smalec, tłuszcz spod pieczeni, olej palmowy, margaryny twarde |
owoce i warzywa |
wszystkie świeże i mrożone warzywa, suche nasiona roślin, kukurydza, ziemniaki, wszystkie świeże i konserwowane owoce (niesłodzone) |
suszone owoce |
ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryz smażone na nieznanym lub niewłaściwym oleju lub tłuszczu, solone, konserwowane warzywa |
ciasta, desery |
sorbet, galaretki, budynie na mleku o obniżonej zawartości tłuszczu |
czekolada gorzka |
lody, kremy, budynie na pełnym mleku, batony, bita śmietana, ciasta, torty, cukierki i słodycze |
orzechy |
orzechy włoskie, migdały |
orzechy brazylijskie, orzeszki ziemne i pistacjowe |
orzechy kokosowe, słone orzechy |
napoje |
herbata, kawa filtrowana lub instant, woda |
alkohol, soki owocowe naturalne |
napoje czekoladowe, kawa ze śmietanką, gotowana kawa, słodzone napoje gazowane |
sosy, przyprawy |
sosy na bazie jogurtu, pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne |
sosy na bazie oliwy |
sól dodana, sosy sałatkowe, kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz, majonezy |
Praktyczne wskazówki dotyczące diety:
Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Ostrowi Mazowieckiej
07-300 Ostrów Mazowiecka
Ul. Dubois 68
Telefon: +48 29 74 620 16
E-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl
Realizacja witryny: ENITEO.PL