oprogramowanie dreryk

Powiatowa Przychodnia Zdrowia
Okrzei 8 07-300 Ostrów Mazowiecka
tel.: 29 74 620 16 lub 17
tel.: 29 74 539 02
e-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl
Poradnia czynna od poniedziałku do piątku
w godz. od 7:00 do 18:00 więcej

Poza wskazanymi godzinami i w dni ustawowo wolne od pracy prosimy o korzystanie ze świadczeń udzielanych przez Nocną i Świąteczną Pomoc Lekarską przy ul. Duboisa 68 bądź kontakt z infolinią Teleplatformy Pierwszego Kontaktu pod numerem 800 137 200 wróc

Zasady diety cukrzycowej

 Zasady diety cukrzycowej

  • zwiększ ilość ryb w diecie ze względu na korzystne kwasy Omega-3,
  • dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy (gruboziarniste kasze, warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, ziemniaki) - nawet 40g/dobę,
  • z białek powinno pochodzić 15-20% energii (połowa to białko zwierzęce), z węglowodanów 40-50% energii, z tłuszczów 30-35%,
  • podstawowe ograniczenie powinno dotyczyć węglowodanów prostych, których spożywanie chory powinien ograniczyć do minimum;
  • substancje słodzące (słodziki) mogą być stosowane w dawkach zalecanych przez producenta;
  • nie zaleca się stosowania fruktozy jako zamiennika cukru;
  • tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety; u chorych charakteryzujących się stężeniem cholesterolu frakcji LDL ≥ 100 mg/dl (≥ 2,6 mmol/l) ilość tę należy zmniejszyć < 7%;
  • tłuszcze jednonienasycone powinny zapewnić 20% wartości energetycznej diety;
  • tłuszcze wielonienasycone powinny stanowić około 5-10% wartości energetycznej diety, w tym kwasy tłuszczowe omega-6: 5-8% oraz kwasy tłuszczowe omega-3: 1-2%;
  • zawartość cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg/d.; u chorych charakteryzujących się stężeniem cholesterolu frakcji LDL ≥ 100 mg/dl (≥ 2,6 mmol/l) ilość tę należy zmniejszyć do < 200 mg/d.;
  • aby obniżyć stężenie cholesterolu frakcji LDL, należy zmniejszyć udział tłuszczów nasyconych w diecie i/lub zastąpić je węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym i/lub tłuszczami jednonienasyconymi,
  • należy maksymalnie ograniczyć spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych.
  • udział energetyczny białek w diecie powinien wynosić 15-20%, przy czym stosunek białka zwierzęcego do białka roślinnego powinien wynosić co najmniej 50/50%.
  • do każdego posiłku powinno się spożywać warzywa i owoce, najlepiej na surowo. Dzienna ich podaż to co najmniej 300-500g, Wybieraj mniej słodkie owoce czyli takie, które zawierają w 100 g do 10 g węglowodanów, np. arbuz, cytryna, grejpfrut, truskawki oraz wiśnie. Nie przesadź z ananasem, brzoskwiniami, gruszkami jabłkami, pomarańczami, morelami, śliwkami, czereśniami, jagodami, kiwi i malinami (mają 10- 15 g cukrów w 100 g). Ich porcja nie powinna przekroczyć 150 g. Unikaj natomiast winogron i bananów. Soki pij niesłodzone, świeżo wyciskane, najlepiej rozcieńczaj je wodą.
  • dzienne spożycie cholesterolu wynosi poniżej 300 mg, ogranicz podroby i żółtka jaj do 2-3 tygodniowo,
  • dzienna ilość soli kuchennej (NaCl) nie powinna przekraczać 5g,
  • alkohol oraz słodycze należy wykluczyć z diety, gdyż powodują wzrost stężenia glukozy, triglicerydów i cholesterolu oraz hiperlipidemię (nadmiar lipidów we krwi).
  • Zrezygnuj ze smażenia. Wybieraj te techniki obróbki kulinarnej, które nie wprowadzają tłuszczu do potraw, np. gotowanie w wodzie, na parze, duszenie albo pieczenie.


Sytuacje szczególne

  1. Dieta dla dzieci i młodzieży: Podstawowe zasady zdrowego żywienia dzieci chorych na cukrzycę są takie same jak ich rówieśników bez cukrzycy. Zaleca się utrzymanie prawidłowego bilansu kalorycznego oraz stopniowe zmniejszenie zawartości węglowodanów przyswajalnych, maksymalnie do 45% dobowego zapotrzebowania. Dotyczy to w szczególności młodzieży.
  2. Dieta dla kobiet w ciąży i karmiących piersią:
    • 40-50% węglowodanów;
    • 30% białka (1,3 g/kg mc.);
    • 20-30% tłuszczów (w równych częściach nasyconych                            i wielonienasyconych);
    • liczba kalorii zależna od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej i wieku;
    • zapotrzebowanie kaloryczne około 35 kcal na kg należnej masy ciała, czyli 1500-2400 kcal;
    • u pacjentek z nadwagą zaleca się stosowanie diety niskokalorycznej;
    • pożywienie powinno zapewniać prawidłowy przyrost masy ciała, czyli średnio 8-12 kg, w zależności od wyjściowej masy ciała (od ok. 7 kg dla BMI > 29,0 kg/m2 do 18 kg dla BMI < 19,8 kg/m2).
  3. Dieta dla chorych w podeszłym wieku: zalecenia ogólne; brak specyficznych zaleceń związanych z wiekiem.

Produkty spożywcze w diecie osoby chorej na cukrzycę

 

Produkty zalecane

Produkty, które można spożywać w umiarko-wanych ilościach

Produkty przeciwwskazane

Produkty zbożowe

pieczywo razowe, chleb chrupki, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, makaron (najlepiej razowy), musli (bez dodatku cukru)

płatki kukurydziane, ryż biały

pieczywo pszenne (białe), słone przekąski, wyroby cukiernicze

Warzywa

świeże i mrożone, soki warzywne (bez dodatku cukru)

ziemniaki

warzywa konserwowane, smażone (typu frytki, chipsy)

Owoce

świeże i mrożone, oraz konserwowane (bez dodatku cukru)

suszone, soki owocowe

kandyzowane oraz marynowane w syropie

Nabiał

mleko odtłuszczone, ser biały chudy, jogurt naturalny, kefir chudy, maślanka, serwatka, białko jaja

mleko półtłuste, jaja (całe, 2 x tyg.), sery: mozzarella, feta (chuda), sery żółte (o obniżonej zawartości tłuszczu)

mleko tłuste, mleko skondensowane, śmietana, sery tłuste, jogurty pełnotłuste

Ryby i owoce morza

pieczone, grillowane, gotowane, w galarecie (bez skóry)

ryby smażone na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek, małże i homary

ryby smażone na innych tłuszczach, kawior, krewetki, kalmary

Mięso

drób (kurczak, indyk – bez skóry), chude: cielęcina, wołowina, jagnięcina, dziczyzna

chude wędliny np. polędwica, szynka drobiowa, wołowa, wieprzowa, bardzo chuda wieprzowina (np. polędwiczki)

tłuste mięso                       (z widocznym tłuszczem), kaczki, gęsi, kiełbasy, pasztety, wątroba, gotowe mięso mielone i mięsa doprawione

Rośliny strączkowe

soja, fasola, groch, soczewica

 

 

Tłuszcze

zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek, olej rzepakowy

zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oleje): słonecznikowy, z pestek winogron, sojowy, kukurydziany,     a także margaryny miękkie o zmniejszonej zawartości tłuszczu

masło, smalec, słonina, łój, margaryny twarde, olej: palmowy, kokosowy

Zupy

warzywne, na chudych wywarach mięsnych, niezaprawiane śmietaną

 

zaprawiane śmietaną

Desery

orzechy i migdały (bez dodatku soli), kisiele, galaretki i budynie na chudym mleku (bez dodatku cukru), sałatki owocowe (bez dodatku cukru)

dżem niskosłodzony

słodycze i wyroby cukiernicze np. czekolada, batony czekoladowe, ciastka, pączki, cukierki, torty, kremy, lody, sosy śmietanowe, solone orzechy, wiórki kokosowe

Napoje

kawa: zbożowa, instant, herbata: czarna, owocowa i ziołowa, bezalkoholowe, niegazowane, woda

kakao, niesłodzone i niskotłuszczowe napoje czekoladowe, alkohol

kawa po turecku, kawa z mlekiem lub śmietanką, czekolada, napoje słodzone

Przyprawy/ sosy

pieprz, zioła, przyprawy korzenne, chrzan, musztarda, koncentrat pomidorowy

sos na bazie chudego jogurtu naturalnego

sól, majonez, tłuste sosy, ostre przyprawy

POWODZENIA !

Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Ostrowi Mazowieckiej
07-300 Ostrów Mazowiecka
Ul. Dubois 68
Telefon: +48 29 74 620 16
E-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl

Realizacja witryny: ENITEO.PL