Powiatowa Przychodnia Zdrowia
Okrzei 8 07-300 Ostrów Mazowiecka
tel.: 29 74 620 16 lub 17
tel.: 29 74 539 02
e-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl
Poradnia czynna od poniedziałku do piątku
w godz. od 7:00 do 18:00 więcej
Zasady diety cukrzycowej
Sytuacje szczególne
Produkty spożywcze w diecie osoby chorej na cukrzycę
|
Produkty zalecane |
Produkty, które można spożywać w umiarko-wanych ilościach |
Produkty przeciwwskazane |
Produkty zbożowe |
pieczywo razowe, chleb chrupki, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, makaron (najlepiej razowy), musli (bez dodatku cukru) |
płatki kukurydziane, ryż biały |
pieczywo pszenne (białe), słone przekąski, wyroby cukiernicze |
Warzywa |
świeże i mrożone, soki warzywne (bez dodatku cukru) |
ziemniaki |
warzywa konserwowane, smażone (typu frytki, chipsy) |
Owoce |
świeże i mrożone, oraz konserwowane (bez dodatku cukru) |
suszone, soki owocowe |
kandyzowane oraz marynowane w syropie |
Nabiał |
mleko odtłuszczone, ser biały chudy, jogurt naturalny, kefir chudy, maślanka, serwatka, białko jaja |
mleko półtłuste, jaja (całe, 2 x tyg.), sery: mozzarella, feta (chuda), sery żółte (o obniżonej zawartości tłuszczu) |
mleko tłuste, mleko skondensowane, śmietana, sery tłuste, jogurty pełnotłuste |
Ryby i owoce morza |
pieczone, grillowane, gotowane, w galarecie (bez skóry) |
ryby smażone na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek, małże i homary |
ryby smażone na innych tłuszczach, kawior, krewetki, kalmary |
Mięso |
drób (kurczak, indyk – bez skóry), chude: cielęcina, wołowina, jagnięcina, dziczyzna |
chude wędliny np. polędwica, szynka drobiowa, wołowa, wieprzowa, bardzo chuda wieprzowina (np. polędwiczki) |
tłuste mięso (z widocznym tłuszczem), kaczki, gęsi, kiełbasy, pasztety, wątroba, gotowe mięso mielone i mięsa doprawione |
Rośliny strączkowe |
soja, fasola, groch, soczewica |
|
|
Tłuszcze |
zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek, olej rzepakowy |
zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oleje): słonecznikowy, z pestek winogron, sojowy, kukurydziany, a także margaryny miękkie o zmniejszonej zawartości tłuszczu |
masło, smalec, słonina, łój, margaryny twarde, olej: palmowy, kokosowy |
Zupy |
warzywne, na chudych wywarach mięsnych, niezaprawiane śmietaną |
|
zaprawiane śmietaną |
Desery |
orzechy i migdały (bez dodatku soli), kisiele, galaretki i budynie na chudym mleku (bez dodatku cukru), sałatki owocowe (bez dodatku cukru) |
dżem niskosłodzony |
słodycze i wyroby cukiernicze np. czekolada, batony czekoladowe, ciastka, pączki, cukierki, torty, kremy, lody, sosy śmietanowe, solone orzechy, wiórki kokosowe |
Napoje |
kawa: zbożowa, instant, herbata: czarna, owocowa i ziołowa, bezalkoholowe, niegazowane, woda |
kakao, niesłodzone i niskotłuszczowe napoje czekoladowe, alkohol |
kawa po turecku, kawa z mlekiem lub śmietanką, czekolada, napoje słodzone |
Przyprawy/ sosy |
pieprz, zioła, przyprawy korzenne, chrzan, musztarda, koncentrat pomidorowy |
sos na bazie chudego jogurtu naturalnego |
sól, majonez, tłuste sosy, ostre przyprawy |
POWODZENIA !
Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Ostrowi Mazowieckiej
07-300 Ostrów Mazowiecka
Ul. Dubois 68
Telefon: +48 29 74 620 16
E-mail: ppz@szpitalostrowmaz.pl
Realizacja witryny: ENITEO.PL